top of page

LA NOSTRA HISTÒRIA

Història dels gegants

Pere Anton de Rocacrespa i Bartomeu Sala

Va ser el 17 de setembre de 1989 quan van néixer els gegants de Montornès del Vallès amb una gran festa en què els gegants de Vilanova i la Geltrú van assistir en qualitat de padrins i els gegants de Montmeló com a testimonis. 

Els nostres gegants, són dues figures masculines de final de l'Edat Mitjana. Bartomeu Sala, nascut a Montornès, va ser el líder de la pagesia que va encapçalar la darrera victòria remença prop del castell de Sant Miquel contra l'exèrcit de la Diputació de Barcelona. En Pere Anton de Rocacrespa era el noble que va dirigir l'exèrcit esmentat i que va ser derrotat el 4 de gener de 1485. 

 

En Bartomeu Sala és una figura de 3,75 metres d'alçada i 48 quilos de pes. Vesteix camisa blava, samarra beix i faldó negre de pana. Duu una faixa i una barretina vermelles. Porta cabells i bigoti de color castany. La seva mà dreta agafa una forca de quatre puntes. En Pere Anton de Rocacrespa és una figura de 3,80 metres i 51 quilos de pes. Vesteix una brusa de roba de damasc, amb escut al pit i malla de llana i fil. Porta capa curta i faldó grisós. La mà dreta empunya una espasa. Va protegit amb armadura i un casc amb una àliga al centre, els ulls de la qual són dues pedres vermelles de bijuteria. Ambdós gegants van ser construïts al Taller Sarandaca de Granollers a l'any 1989. Tenen el cavallet d'alumini i estan fets amb polièster i fibra de vidre.

 

L'Ajuntament, diverses entitats i la Colla de Geganters van fer possible la creació de la parella de Gegants, amb l'objectiu d'incorporar-la a l'imaginari festiu del poble com a element identitari d'arrel tradicional.

IMG_2234.JPG
Pere Anton i Bartomeu.JPG

Història dels gegantons

Banyetes i Angeleta

No és fins l’any 1995 que es va incorporar un nou gegant, en aquest cas un gegantó: En Banyetes.

En Banyetes va ser presentat el 16 de setembre de 1995, enmig de la celebració dels primers deu anys del Ball de Diables, apadrinat pels Gegantons de la Garriga i Can Duran de Canovelles. Té ball propi des de 2007. Amb música de Jordi Delgado i coreografia dels portadors del gegantó, es titula Ball d'en Banyetes. Des del 2008 participa en el ball propi de la Colla infantil de Diables que s'executa davant l'Ajuntament al final del seguici de Festa Major. En aquest cas la música del ball propi és de Marc Cazorla i Daniel Garrido. 

En Banyetes és un element pacífic en el marc dels correfocs i està cedit al llarg de l'any a la Colla dels Geganters de Montornès que el llueixen en les sortides habituals, on fa parella amb l'Angeleta. Té un paper destacat per Festa Major. Participa amb els diables al correfoc infantil del dissabte en el que és l'únic acte en que tira foc. Protagonitza la cursa d'en Banyetes un cop arribat a la plaça de Pau Picasso al finalitzar el correfoc.

Representa un diable amb el seu vestit i forca habitual i porta la cara del fundador i durant 17 anys cap de colla, Ramon Altimira i Gorga. Té un pes de 18 kg, i una alçada de 2,5 metres. Va ser construït per Ramon Aumedes del Taller Sarandaca i té la particularitat de ser un dels pocs gegantons que llencen foc amb la seva forca. Pot llençar fins a 4 carretilles o bé, 2 sortidors junts.

 

L’Angeleta va ser la quarta figura en construir-se, i va caure del cel la Festa Major de l’any 1999. L'Angeleta va néixer el 18 de setembre de 1999 durant la X Trobada de Gegants en plena Festa Major. Va ser apadrinada per la Dimonieta de Badalona, la qual va portar un regal per a la nova gegantona: una de les dues claus del setè cel. També es van llegir uns versos per a l'ocasió, titulats "el sortilegi de les llunes gegants".

 

L'Angeleta va sorgir com a companya inseparable d'en Banyetes, gegantó que havia aparegut a escena l'any 1995 de la mà del Ball de Diables i Drac de Montornès. L'Angeleta representa el bé; en Banyetes, el mal. L'Angeleta és una gegantona lleugera que pesa només 28 kilos i fa d'alçada 2,5m. Va ser construïda per Ramon Aumedes. És un element femení que representa un àngel dominant, festiu i un xic maliciós. Amb escot generós i sensual, duu el cabell rinxolat i de color nacre, la qual cosa li dóna una personalitat segura i amb cert encanteri mitològic. Porta una espasa de foc, símbol de la lluita contra el mal, i la mà lliure assenyala el terra, indicant que tothom s'ha de sotmetre al seu poder diví. Les ales són petites i obertes cap als costats. El vestit i el faldó juguen amb diverses capes de blaus de diferents tons. El cavallet és d'alumini i el cos de fibra de vidre i resina.

Gegantons 2.jpg
gegantons.jpg

Història dels gegantonets

Lluís i Minerva

A l'any 2016, la familia de gegants creix en forma de gegantonets, figures disenyades per ser portades per infants.

La Minerva és una nena espavilada, li agrada l’aventura i té una història i un arbre genealògic enorme. Tot va començar quan un general romà va arribar al Turó de Can Tacó i va establir una base militar.  Va portar amb ell un grup d’artesans i a un d’ells li va encomanar fabricar el mònolit que assenyalés el territori com a Terme August. Li va agradar tant que s’hi va quedar a viure. Generació rere generació van voler conservar el nom de la patrona dels artesans, Minerva. Els anys passaren fins que va acabar sent una rondalla que els pares explicaven als fills. A la nostra Minerva li ho van explicar des de ben petita i és per això que va voler sortir a buscar la pedra que van esculpir el seu avantpassat. Cada cop que surt a buscar bolets, herbes o fruites, aprofita per buscar la preuada pedra.

En Lluís somiava des de ben petit en convertir-se en l’escuder d’un bon cavaller, i és per això que el seu pare li va regalar una espasa i un escut que porta la imatge del castell de Montornès. En Lluís passava els dies practicant estocades contra una soca de roure, prop del camí que va a Coll Mercader. Per allà passaven molts comerciants que transporten les mercaderies pel camí de Martorelles. És un nen eixerit i entremaliat. La traça que té amb l’espasa li ha servit per combatre infinitat d’amenaces. Des de pirates malcarats, lladres, fugitius i, fins i tot, algun drac.

Ambdós gegantonets van ser construïts al Taller Sarandaca de Granollers a l'any 2016. Tenen el cavallet de fusta i estan fets amb polièster i fibra de vidre. En Lluís i la Minerva son figures de 2,10 metres d'alçada i 8 quilos de pes cadascuna.

Gegantonets 2.jpg
Gegantonets..jpg

Història dels capgrossos

Quico Llons Porta, Miquel Castellet i Ramonet "En Napi"

Un any més tard del naixement de la colla, al 1990 va néixer el primer capgròs de la colla, en Quico Llons Porta. Diu la història que representa un vinater molt lleig que vivia al poble i va decidir tapar-se la cara. Els viletans es preguntàven «qui collons porta allò». En Quico va ser construït al Taller Sarandaca.

Al 2001, arrel d'un taller infantil que va organitzar la pròpia colla, van neixer uns altres dos capgrossos, en Ramunet "En Napi" i en Miquel Castellet.  En Ramonet va ser construït per Juan José Carrasco, en Miquel Castellet per Vicenç Torcal.

Miquel Castellet.jpg
Napi capgros.JPG
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page